E-tekstiilien työkalupakissa

Käsityöt + teknologia = elektroninen tekstiili

E-tekstiilien työkalupakissa

e-tekstiilin verkkokurssi

E-tekstiilien teossa tarvitaan erilaisia työkaluja mm. yleismittaria. pihtejä, mittanauhaa ja nuppineuloja. Näissä ei ole huomioitu juuri e-tekstiileille tarpeellisia ominaisuuksia, kuten, että kankaaseen pitäisi saada mittari tai johto kiinni, mutta siihen ei saisi jäädä jälkiä. Tässä olisi tilaisuus uudenlaisille välineille – ja muutamissa lähteissä onkin jo esitelty prototyyppejä mahdollisista työkaluista!

Kobakant-verkkosivustolla on esitelty e-tekstiilien sähkönjohtavuutta testaava ”Tester Tool: Circle”. Testattava väline sisältää ledin ja pariston, jotka on ommeltu virtapiiriin. Piiri on keskeltä katki. Jos piirin yhdistää kuten kuvassa vasemmalla, led syttyy. Jos piirin päät laitetaan sähköä johtavalle materiaalille, led syttyy myös silloin ja voidaan todeta, että kuvassa oikealla oleva kuparilanka on sähköä johtavaa.

Lähde: Kobakant, 2019. https://www.kobakant.at/DIY/?p=7884

Välineen päät voivat olla erilaiset. Toisessa esimerkissä Kobakant-sivustolla on laitettu päihin hauenleuat ja työkalulla voidaan testata esim. painekytkimen toimivuutta – jälleen led syttyy, jos virta johtuu virtapiirissä. ”Tester Tool: U-shape”-mallista on saatavilla myös ohjekuva.

Lähde: Kobakant, 2019. https://www.kobakant.at/DIY/?p=7368

Irene Posch on tutkinut e-tekstiilien tekemiseen tarvittavia työvälineitä ja koostanut niistä sivuilleen hienoja esimerkkejä: http://www.ireneposch.net/tooling/. Uusin hänen kehittämänsä työkalu eTextile Tester on esteettisesti jo kivemman näköinen ja siinä on huomioitu toiminnallisia seikkoja. Perinteisesti pehmeiden materiaalien kanssa työskenneltäessä on aina mittanauha kaulassa – tässä se onkin sähkön johtavuuden testaaja.

Lähde: Irene Posch, 2019. http://www.ireneposch.net/tooling/
Lähde: Irene Posch, 2019. http://www.ireneposch.net/tooling/

Vinkki: E-tekstiilien tekemisen voisi aloittaa tällaisen työkalun tekemisellä.

LÄHTEET:

Kobakant – Content by Mika Satomi and Hannah Perner-Wilson

Irene Posch