Hei tekstiiliMaailma!

E-tekstiili, eli elektroninen tekstiili, on tuote tai teos, jossa on yhdistetty elektroniikkaa ja tekstiilimateriaaleja. Yksinkertaisimmillaan sellaisen voi valmistaa tekstiilistä, sähköä johtavasta ompelulangasta, LED-valosta ja virtalähteestä kuten paristosta. Ohjelmoitavien mikrokontrollien eli pienten tietokoneiden avulla tekstiileistä saadaan interaktiivisia, jolloin ne saadaan reagoimaan ympäristön muutoksiin kuten vaikka valoon tai lämpötilaan.Toimin Lapin yliopistolla suunnitteluteknologian yliopisto-opettajana ja olen opettanut  E-tekstiilien opintojaksoa yhdessä kollegani, yliopistonlehtori Piia Pyrstöjärven kanssa vuodesta 2015. Opintojaksoillamme on tarkasteltu elektronisia tekstiilejä arktisesta näkökulmasta ja töitä on nähtävillä Instagramin e_tekstiilit ja Facebookin E-textiles from arctic Soft Lab -sivulla. Olemme saaneet Suomen tekstiili- ja muoti ry:ltä stipendin E-tekstiilien oppimateriaalien kehittämiseen.

Suunnittelija katsoo aina tulevaisuuteen ja pohdin millaisia olisivatkaan tulevaisuuden tekstiilit. Innostuin E-tekstiilien opetuksen kehittämisestä, kun niihin tarjottavia elektronisia komponentteja alkoi olla kuluttajien saatavilla ja se mahdollisti vähitellen niihin perehtymisen ilman insinööriopintoja. Teknologia ulottuu yhä laajemmalle elinympäristössämme ja maker movement on hieno askel suuntaan, jossa emme ole vain teknologian ympäröiminä vaan voimme myös oppia hallitsemaan sitä. Haluan osaltani edistää sitä opettamalla E-tekstiileitä ja etenkin niiden suunnittelua sillä esteettisyys on hyvin tärkeä osa tuotetta.

Päivitetty: 15.10.2019

Yksi kommentti artikkeliin ”Hei tekstiiliMaailma!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s