Virtapiireilyä

Yksinkertainen virtapiiri syntyy, kun sähkövirralla on vain yksi kulkureitti. LED-valon saa syttymään yhdistämällä +jalan (anodi) pariston positiiviseen napaa ja -jalan (katodi) pariston negatiiviseen napaan.

Virtalähteen voi viedä kauemmas ledistä erilaisilla sähköä johtavilla materiaaleilla esim. johdolla, langalla, kankaalla, kuparilla tai foliolla. Materiaalit johtavat sähköä eri tavoin. Puhutaan sähkön johtimista ja -eristeistä. Metallit johtavat sähköä hyvin ja luonnon materiaalit, kuten puu, taasen huonosti. Eristeet pysäyttävät sähkön kulun ja vastukset hidastavat virtausta. Sähkö virtaa sieltä missä on helpoin ja lyhyin reitti.

Suljetun virtapiirin muodostavat virtalähde, johtimet ja sähkökomponentit. Virta kulkee pariston navalta toiselle. Yllä olevassa kuvassa on esitetty LED-valon yhdistäminen paristoon. Alla olevassa kuvassa puolestaan on esitetty tämä sama kytkentäkaaviona.

screen-shot-2018-08-22-at-23-18-01-e1534969813681.png
Kytkentäkaavio LEDille ja paristolle.

Avoin virtapiiri syntyy, kun piiri on jostain kohtaa poikki ja virta ei kulje. Katkaisu voidaan tehdä tarkoituksella erilaisilla kytkimillä. Alla olevassa kuvassa johtimeen on liitetty kytkin, jolla voidaan hallita LED-valon syttymistä.

screen-shot-2018-08-22-at-23-18-011-e1534969989967.png
Kytkentäkaavio avoimelle virtapiirille, jossa on LED, paristo ja kytkin.

 

Lisälukemista linkeistä:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: