TARVIKKEET

Käsityöt + teknologia = elektroninen tekstiili

E-tekstiili, eli elektroninen tekstiili, on tuote tai teos, jossa on yhdistetty elektroniikkaa ja tekstiilimateriaaleja. Yksinkertaisimmillaan sellaisen voi tehdä alla olevilla tarvikkeilla!

Ommeltava led-valo

LED (engl. Light Emitting Diode) eli hohtodioidi eli ledi on puolijohdekomponentti, joka säteilee valoa, kun sen läpi johdetaan sähkövirta. Ommeltavassa ledissä on kytkentärenkaat, joiden avulla se voidaan kiinnittää kankaalle ja yhdistää sähköä johtavalla langalla muihin komponentteihin. Ommeltavat ledit sisältävät usein vastuksen.

Ommeltava paristonpidin

Paristonpidin liukukytkimellä, CR2032 3V nappiparistolle. Pidikkeessä on kytkentärenkaat joiden avulla se voidaan ommella kiinni kankaalle ja yhdistää sähköä johtavalla langalla muihin komponentteihin. Kytkentärenkaita on kaksi paria – ei ole väliä kumpaa käyttää vai käyttääkö molempia. Liukukytkimellä ON/OFF saa sähkön päälle ja pois.

Sähköä johtava lanka

Sähköä johtavia lankoja on erilaisia, joiden ominaisuudet (ommeltavuus ja sähkönjohtavuus) vaihtelevat. Hopealla päällystetty polyamidilanka on helpompi käsitellä. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu lanka taas on haastavampi ommella, mutta sillä on parempi johtavuus. Johtavuuteen vaikuttaa myös montako säiettä langassa on. Lanka ei ole eristetty (kuten johto) joten sen pinnalla kulkee sähkövirta ja se kannattaa eristää peittämällä ompeleet esimerkiksi kankaalla.

Hauenleuat

Hauenleuat on tarkoitettu koekytkentöjen tekemiseen. Niillä voidaan tarkistaa, että suunniteltu virtapiiri ja sen sisältämät komponentit toimivat ennen kuin ne ommellaan kiinni työhön.

Lisäksi tarvitsee hankkia

Virtalähde eli 3V paristo mallia CR2032 sekä tottakai tekstiilimateriaaleja ja ompelutarvikkeita.

Tarvikkeet voit helposti tilata Kouluelektroniikka Oy:ltä. Katso ohjeet tilauksen tekemiseen täältä.

Tarvikelistassa kuvatut ommeltavat komponentit kuuluvat LilyPad-tuotesarjaan, jonka on kehittänyt professori Leah Buechley. Hänen ansiostaan komponentit taipuivat ommeltavaan muotoon ja saivat yhtenäisen ja esteettisemmän muotokielen.