Sähköä johtava lanka

Virtapiiri ommellaan tekstiiliin sähköä johtavalla langalla (engl. conductive thread). Markkinoilla on erilaisia lankoja, joiden ominaisuudet (ommeltavuus ja sähkönjohtavuus) vaihtelevat. Hopealla päälystetty polyamidilanka on helpompi käsitellä. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu lanka taas on haastavampi ommella, mutta sillä on parempi johtavuus. Johtavuuteen vaikuttaa myös montako säiettä langassa on. Sähkönjohtavuutta eri materiaaleista voi testata yleismittarilla.

Tässä kolmea erilaista sähköä johtavaa lankaa. Langan valinta riippuu projektista.

Ommellessa tulee välttää lankalenkkejä ja langan päät tulee leikata mahdollisimman lyhyiksi. Lankojen päät voi käsitellä kynsilakalla tai liimalla, jotta ne eivät purkaannu. Irtolangat voivat aiheuttaa oikosulun virtapiirissä.

Langan käsiteltävyyttä voi mahdollisesti parantaa vahaamalla lankaa. Ompelukoneeseen sähköä johtava lanka kannattaa puolata käsin alalangaksi. Lankaa myydään myös valmiiksi puolattuna.

Kokeilu, jossa sähköä johtavaa lankaa on käytetty ompelukoneen alalankana.

Muista turvallisuus. Sähköä johtavassa langassa kulkee sähkövirta, joten kannattaa miettiä tulisiko ne peittää työssä eristävällä materiaalilla, esim. kankaalla. Käyttötilanteessakaan langat eivät saa koskettaa toisiaan sillä siitä voi muodostua väärin kytkentä ja se voi aiheuttaa oikosulun.

 

Lisätietoa:

Adafruit with Becky Stern

eTextile Lounge with Lynne Bruning

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s