Laukku, joka kertoo ovatko avaimesi mukana

Laukun suunnittelu lähti käytännön ongelmasta: avaimet pitäisi aina muistaa ottaa mukaan. Usein tulee tarkistettua moneen kertaan, että ne tosiaan ovat laukussa. Olisi kätevää, jos laukku ilmoittaisi niiden olevan jo siellä. Tässä laukussa valot syttyvät, kun avainrenkaassa oleva magneetti osuu sisätaskun magneettikytkimeen. Valot toimivat myös valaisevina elementteinä syksyn pimenevissä illoissa. Laukun muoto- ja väri-inspiraationa olivat ruskan keltaiset koivun lehdet.

Laukun materiaali on huopa, joka on pehmeä ja lämmin, ja se toimii hyvin e-tekstiileissä. Huopa on hyvä eriste ja siitä voi nopeasti protoilla tuotteita sillä reunat eivät purkaannu. Neulahuovuttamalla voi luoda monimutkaisia ja yksityiskohtaisia elementtejä.

Tässä työssä on käytetty yksinkertaista virtapiiriä, jossa on rinnankytketty kaksi ommeltavaa lediä. Virtapiiristä on tehty avoin kytkimen avulla. Kytkentäkaavio näyttää tältä:

Virtapiiristä on tehty avoin kytkimen avulla ja siinä on kaksi lediå

Materiaalit

 • 2 kpl ommeltavia ledejä
 • pariston pidike ja 3V paristo
 • sähköä johtavaa lankaa
 • magneettikytkin (Reed Switch)
 • magneetti, jossa on reikä keskellä
 • avainrengas
 • 3mm ja 1mm -paksuista askarteluhuopaa tai villahuopaa
 • huovutettavaa villaa
 • huovutusneula
 • tavallista ompelulankaa, neula ja sakset
 • pikaliimaa tai kysilakkaa
 • valkoinen puuvärikynä tai kangasliitu
 • kaavapaperia

Työvaiheet

Piirrä laukun muoto kaavapaperille. Huomioi taite. Leikkaa 3mm:n huovasta laukku ja kaksi olkahihnaa sekä 1mm. huovasta taskukappale.

Huovuta villasta neulahuovuttamalla noin 1cm kokoisia palloja.

Laukun, olkahihnojen ja taskukappaleen kaava. Huomioi taitekohdat.  

Merkitse pallojen paikat ja kiinnitä ne sekä ledit tavallisella ompelulangalla laukun ulkopuolelle. Kiinnitä vaaleansävyisen huopapallot ledien päälle. Voit käyttää myös muita materiaaleja koristelussa.

Ommeltavat ledit sijoitetaan huopapallojen alle. Parhaiten valo kuultaa läpi vaaleista sävyistä.

Kiinnitä pariston pidike kiinni nurjalle puolelle tavallisella ompelulangalla. Ompele siten, että pistot eivät näy oikealle puolelle.

Piirrä nurjalle puolelle virtapiirin reitti. Yhdistä sähköä johtavalla langalla pariston pidikkeen pluskytkentärengas ledin plusrenkaasen ja tämän jälkeen aloita uusi lanka edellisestä langasta ja yhdistä se toisen ledin plusrenkaaseen.

Yhdistä sähköä johtavalla langalla ledien miinuskytkentärenkaat. Tämän jälkeen aloita uusi lanka em. langasta ja jatka sillä paikkaan, johon kiinnität taskun sivureunan. Jätä lanka odottamaan.

Tee valmiiksi reitti pariston pidikkeen miinusrenkaasta taskun sivusaumaan asti ja jätä tästäkin lanka odottamaan.

Tässä on näkymä laukun nurjalta puolelta: patterin pidike on yhdistetty ledeihin ja langan päät on jätetty odottamaan. Ledit on kiinnitetty laukun ulkopuolelle. X-merkit merkkaavat huopapallojen kiinnityskohtia.

Kiinnitä magneettikytkin keskelle taskukappaletta siten, että se tulee taskun pohjalle. Taita taskukappale kahteen osaan ja ompele sivusaumat.

Tässä kuvassa on taskupussin sisälle sijoitettu magneettikytkin, joka on yhdistetty sähköä johtavalla langalla patterin pidikkeeseen ja ledeihin. Sähköä johtava lanka kulkee taskun saumanvaroissa.

Kiinnitä taskun reunat ja laukun olkaimet samalla kertaa ompelemalla kaikki kappaleet yhtäaikaa. Olkaimet menevät 5cm laukkuosan kanssa päälekäin. Kiinnitä taskun yläreuna käsin laukun reunaan. Huovan ompelussa kannattaa harsia osat kiinni ennen ompelua tai ommella käsin, jos ompelukone ei suostu ompelemaan näin paksua kangaskerrosta.

Ompele sähköä johtavalla langalla taskun saumavarojen pohjia pitkin. Jatka taskun pohjassa taskun ulkoreunaa pitkin (voit tämän ompeleen päälle liimata tai ommella kankaan) ja ompele näillä langoilla magneettikytkin taskun sisäpuolelle kiinni. Langat tulee ommella siten, että ne eivät vastaa laukkuun tuleviin tavaroihin. Ompele laukun sivusaumat kiinni koneella tai käsin. Liitä magneetti avainrenkaaseen.

Kaikki sivun kuvat: © Emmi Harjuniemi, 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s