HOPEAREUNUS – VALAISEVA KORU

Käsityöt + teknologia = elektroninen tekstiili

Tämän korun suunnitteluun sain inspiraation elokuisista ukkospilvistä. Myrskyn jälkeen aurinko värjäsi hopeisiksi mustien pilvien reunat. Riipuksessa mustan huopakankaan taustalla LED-valo valaisee himmeästi sifonkikankaan läpi. Tässä projektissa on käytetty yksinkertaista, suljettua virtapiiriä, jonka kytkentäkaavio on seuraavanlainen:

Tämä sama näyttää ommeltuna tältä:

LilyPad Arduino -sarja sisältää ommeltavia ledivaloja ja -pariston pidikkeitä, jotka sähköä johtavalla langalla voidaan ommella virtapiiriksi. Ommeltavat ledit sisältävät usein itsessään vastuksen. Vaikkapa korun tekemiseen tarvitaan näiden edellä mainittujen elektronisten komponenttien lisäksi enää vain kankaita ja nauhaa!

MATERIAALIT

  • kirkas led
  • pariston pidike
  • 3V paristo
  • sähköä johtavaa lankaa
  • 3 mm askarteluhuopaa
  • läpikuultavaa sifonki-kangasta
  • koruketju
  • tavallista ompelulankaa, neula ja sakset
  • pikaliimaa tai kynsilakkaa
  • valkoinen puuvärikynä tai kangasliitu

TYÖVAIHEET

Leikkaa huovasta pilvikuvio, noin 7,5 x 4,5 cm. Leikkaa organzasta palanen noin 6 x 9 cm. Taita se kaksinkerroin ja kiristät langalla alareunasta pussiksi.

Asettele led ja pariston pidike huovalle ja piirrä siihen sähköä johtavan langan reitit. Ledin valoa voi suunnata tukemalla sen alle pienen palan huopaa. Ompele led kiinni huopaan sähköä johtavalla langalla ja jätä langanpäät pitkiksi. HUOM! Ompele kaikki ompeleet siten, että ompeleita ei tule näkyviin huovan oikealle puolelle. Voit pujottaa ompeleet myös kokonaan 3mm huovan sisälle.

Kiinnitä organza ja koruketju tavallisella ompelulangalla huovalle.

Ompele sähköä johtavalla langalla paristokotelo kiinni huovalle: ledin miinus-kytkentärenkaasta tuleva lanka pariston pidikkeen miinus-merkkiseen renkaaseen ja ledin plus-kytkentärenkaasta tuleva lanka pariston pidikkeen plus-renkaaseen. Molemmat reitit tarvitsevat siis oman langan.

Viimeistele kiinnittämällä tavallisella ompelulangalla paristonpidike käyttämättömistä kytkentärenkaista kiinni huovalle, sekä muut koristeet. Viimeistele myös sähköä johtavan langan päät leikkaamalla ne mahdollisimman lyhyeksi ja sivelemällä niiden päihin kynsilakkaa tai liimaa, jotta ne eivät lähde purkaantumaan.

Mikäli haluat lisätä ledien määrää, voi niitä kytkeä rinnan enintään kolme. Mikäli langat kulkevat liian lähellä toisiaan, voi niiden väliin laittaa eristeeksi esim. kangasta. Projekti näyttää tältä:

Tässä koruesimerkissä led pariston pidikkeineen on ommeltu riipukseen, mutta voit sisällyttää systeemin samantyyppisesti myös muihin projekteihin. Sähköä johtavan langan voi korvata sähköä johtavalla kankaalla tai kuparinauhalla. Myös pariston pidikkeen voi tehdä itse.

HUOM! Irrota paristo pidikkeestä käytön jälkeen ja varastoi asianmukaisesti.

Kuvat ja piirrokset: © Emmi Harjuniemi