E-tekstiilejä vuodesta 2015

Ohjauksessamme tehtyjä töitä löytyy eri vaiheista esitettyinä:

E-tekstiilien prototyyppejä on tehty ohjauksessamme jo vuodesta 2015. Lisäilemme tälle sivulle vuosien varrella toteutettuja töitä. Jos herää kysymyksiä, niin niitä voi jättää vaikkapa tämän sivun kommenttikenttään.

Opiskelijat ovat useimmiten erittäin ansioituneesti pohtineet tuotteen ideaa ja he ovat jatkaneet myöhemmissä opinnoissaan ja projekteissaan prototyyppien kehittämistä valmiiksi tuotteiksi asti. E-tekstiilien tekeminen vaatii usein monialaista tiimityötä ja tässä kaksi hyvää esimerkkiä tuotteiden kehityksestä:

Moss Stone

moss_stone
Kuvat 1-3. Moss Stone, 2017. Emma Napari. Kuvat: 1. Emmi Harjuniemi, 2016. 2. Emma Napari, 2017. Janne Koivisto, 2017.

Ensimmäisen prototyypin interaktiivisesta Moss tuolista (kuva 1) Emma Napari suunnitteli ja toteutti E-tekstiilit opintojaksolla. Tekstiilipinnan hän toteutti kuvakudostekniikalla, teknologian Arduino Unolla, valosensorilla ja muutamalla led-valolla. Hän inspiroitui työssään sammaleisesta pinnasta, jossa kastepisarat kimmeltävät.

Tuotteen kehitys jatkui myöhemmin asiantuntijoiden avustuksella: tutkijatohtori Ashley Colley toteutti vuorovaikutteisen teknologian ja rakenteet tuoliin toteuttivat teollisen muotoilun opiskelijat Ella Murtomäki ja Outi Lassila (kuvat 2-3). Tuote oli esillä Lapin yliopiston Vaana-messuosastolla, jonka esittelyvideoon pääset tästä ja Instagram-tilille tästä.

Ice Rug

Ice_Rug
Kuvat 4-6. Ice Rug, 2017. Tiina Jaakkola. Kuvat: 4. Tiina Jaakkola, 2017. 5. Teppo Vertomaa, 2017. 6. Janne Koivisto, 2017.

Tiina Jaakkola inspiroitui syksyn ensimmäisten pakkasien jälkeen askelien alla halkeilevasta jäästä. Hän käytti chenille-tekniikkaa ja valokuitua mielenkiintoisen, jäisen tekstiilipinnan luomiseen. Elektroniikka koostuu Arduino Unosta, muutamasta led-valosta ja piezo-sensorista. Hän suunnittelija ja toteutti ensimmäisen prototyypin E-tekstiilien opintojaksolla. Ensimmäinen versio reagoi koputukseen.

Seuraava, pidemmälle viety versio reagoi kosketukseen etenevin led-valoin. Sen tekemisessä auttoivat asiantuntijat: tutkijatohtori Ashley Colley toteutti vuorovaikutteisen teknologian ja rakenteiden toteutuksesta vastasi teollisen muotoilun opiskelija Juho Saavalainen. Alkuperäinen idea oli interaktiivinen matto, mutta lopputuotteesta tuli niin kaunis (ja valkoinen), että sitä ei raaskittu laittaa lattialle. Tämäkin tuote oli esillä Lapin yliopiston Vaana-messuosastolla, jonka esittelyvideoon pääset tästä ja Instagram-tilille tästä.

Vaana on Lapin yliopiston opiskelijoiden monialaisina tiimeinä toteuttama ja yliopistonlehtori Piia Pyrstöjärven ja yliopisto-opettaja Milla Johanssonin ohjaama messuosasto. Sen toteutuksessa oli mukana myös yrityksiä ja Naked Approach -tutkimushanke. Vuonna 2017 se oli esillä Milano Design Weekillä, Arctic Design Weekillä Rovaniemellä, sekä Habitaressa, Helsingissä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s